3 składniki, które trzeba mieć w domu podczas grypy

Zbliża się okres jesienno-zimowy, czyli czas wzmożonego postępowania chorób wywoływanych wirusami i bakteriami. Coraz częściej będziemy narażeni na przewianie, katar, kaszel, ból głowy i gorączkę. Kiedy już na złapią – często jesteśmy bezradni. Co jednak zrobić, kiedy już wpadniemy w szpony tego okropnego choróbska, jakim jest grypa?

Oczywiście nie można tego tak zostawić. Przecież ktoś musi chodzić do pracy, zajmować się domem, dziećmi. Choroba jest nam nie na rękę. Poza tym nie chcemy faszerować się rozpuszczalną w wodzie chemią ze sklepu. Wystarczy tylko znać sekretne przepisy na naturalne, skuteczne i domowe preparaty przeciwgrypowe! Ale przede wszystkim trzeba znać składniki, które MUSIMY posiadać w domu na czarną godzinę, kiedy złapie nas grypa. Oto top 3:

imbir cytrynaSiła imbiru

Imbir, wraz ze swoim mocnym aromatem, to podstawa większości mieszanek, które wypijemy podczas grypy. A mogą być one różne. Od herbaty z miodem i imbirem, po popularne w ostatnim czasie szoty imbirowo-cytrynowo-czosnkowe. Wrażenia smakowe może nie będą zbyt przyjemne, ale skuteczność takich szotów jest potwierdzona. Jedno jest pewne – pomogą.

Cytryna w herbacie

Jeden z najpopularniejszych napojów świata, a więc herbata, w czasach przeziębień zawsze łączy się z cytryną, tworząc mieszankę wybuchową przeciwko grypie! Niektórzy uważają, że łączenie herbaty z cytryną jest szkodliwe i może powodować różne choroby – w tym Alzheimera. Jednak wypita raz na jakiś czas podczas przeziębienia nie powinna nam zaszkodzić, a wręcz przeciwnie!

czosnek cytrynaGoździki – małe, ale skuteczne

Niby małe, niby nieważne, a jednak działają. Goździki mają wiele właściwości, które dość często wykorzystujemy w naszych domach (np. podczas bólu zębów!). Tym razem rozszerzamy pole ich działania. Goździki bowiem działają przeciwzapalnie i antyseptycznie. Nie pozwolą naszemu organizmowi przegrywać bitew z grypą i przeziębieniem!

Chcąc leczyć się domowymi sposobami, używając wyłącznie naturalnych składników, musimy posiadać w swojej kuchni powyższe składniki. Są to absolutne podstawy, które mogą stanowić wyjście dla leczenia bardziej zaawansowanego. Trzeba jednak pamiętać, że czasem nasza grypa jest na tyle zaawansowana, że imbir czy cytryna na nią nie podziałają. Wtedy należy udać się do lekarza.