Sezonowe warzywa i owoce

Nie ma co ukrywać – supermarkety przyzwyczaiły nas do ciągłej dostępności świeżych warzyw i owoców, bez względu na porę roku, pogodę czy nieudane zbiory. Truskawki zimą? Drogo, ale nie ma problemu. Bataty zamiast polskich nudnych ziemniaków? Zawsze się znajdą. Egzotyczny owoc, którego nazwy ani Ty, ani pan przy kasie na pewno nie będzie pamiętał? Żadna filozofia!

Łatwość, z którą dostajemy każde warzywo czy owoc, jakiego tylko zapragniemy, pozwoliła nam zapomnieć o pewnej ważnej rzeczy. Mianowicie o tym, że “prawdziwe” owoce i warzywa mają swój zaczątek w glebie i są produktem natury, a co za tym idzie, są od tej natury zależne. W takim razie pory roku i warunki pogodowe danego roku mają tu ogromne znaczenie. Jeśli mamy zimę, nie ma co liczyć na słodziutkie polskie truskawki. A niejeden takowych w grudniu poszukuje. Latem nie spodziewajmy się najlepszych jabłek, które raczej dostaniemy jesienią, ani pełnych soku mandarynek, bo te dotrą do nas z cieplejszych krajów bliżej zimy. Jak nie ma słońca, to i pomidory nie będą najlepsze, a bez deszczu to w ogóle mało co wyrośnie. Niby to wszystko jest oczywiste, a jak często zdarza się nam stanąć przed warzywniakiem i dziwić się, że już się szparagi czy truskawki skończyły. To one w ogóle się kończą???

Jak uniknąć takich krępujących sytuacji? Najlepszym sposobem może być swego rodzaju “sezonownik”, gdzie wypiszemy miesiące i przy każdym z nich owoce, warzywa i inne produkty pochodzenia naturalnego, które w danym okresie są dostępne lub po prostu najsmaczniejsze.

Na zachętę, przedstawiam kilka przykładów.

Styczeń:

Warzywa: brukselka, burak, cykoria, pietruszka, kapusta, marchew, ziemniaki, warzywa strączkowe, papryka, czosnek

Owoce: mandarynka, grejpfrut, ananas, gruszka, jabłko

Luty:

Warzywa: jak wyżej

Owoce: jabłko, gruszka

Marzec:

Warzywa: pojawia się wczesna rzodkiewka

Owoce: niezłe mango i pomarańcze

Kwiecień:

Warzywa: rzodkiewka, karczochy, szczaw, wczesna botwinka i rabarbar

Owoce: czerwone pomarańcze

Maj:

Warzywa: botwinka, pierwsze sałaty, rukola, młoda kapusta, warzywa strączkowe

Czerwiec:

Warzywa: pierwsze zbiory bobu, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, młoda marchewka, ogórki, szparagi, szpinak, młode ziemniaczki

Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie, morele

Lipiec:

Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, ogórek, por, sałata, liście selera, szpinak, ziemniaki, koper włoski, kukurydza, bakłażany, pierwsze pomidory

Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, jeżyny, poziomki, morele, pierwsze nektarynki i brzoskwinie

Sierpień:

Warzywa: jak wyżej

Owoce: arbuz, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, maliny, porzeczki, poziomki, śliwki, jagody, mirabelki, winogrona

Wrzesień:

Warzywa: cukinia, fasolka szparagowa, papryka, patison, pomidory, sałata, szpinak, ziemniaki, brukselka, cykoria, dynia i jarmuż

Owoce: gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina, kiwi, jeżyny, bez czarny

Październik:

Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, dynia, cukinia, cykoria, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, natka pietruszki, patison, seler, szpinak, ziemniaki, brukselka, roszponka

Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona, figi, daktyle

Listopad:

Warzywa: całoroczne plus chrzan

Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, ananas, kiwi, grejpfrut, papaja, dzika róża

Grudzień:13

Warzywa: całoroczne

Owoce: gruszki, jabłka, mandarynki, ananas, mango, pomarańcze

Najlepiej na bieżąco uzupełniać swój „sezonownik”, czerpiąc wiedzę od lokalnych sprzedawców warzyw i owoców, jak i od starszych pokoleń. Możemy wiele się dowiedzieć, a jednocześnie zapewnić sobie dietę smaczną i bogatą w odpowiednie witaminy, a do tego o wiele tańszą.