Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B nie są wytwarzane przez nasz organizm. Warto pamiętać więc o ich systematycznym dostarczaniu. Nie są one również magazynowane, a należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jakie zadanie mają te witaminy? Przede wszystkim pełnią szereg istotnych funkcji, mających znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chronią przed nowotworami, czy też zapewniają równowagę psychiczną. Choć ich nie wytwarzamy, to możemy znaleźć je niemal w każdym produkcie pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Witamina B1 – głównym źródłem są produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane, czy ryż, a także mięso oraz nasiona roślin. Bierze ona udział w procesach energetycznych, towarzyszy również przy przemianie węglowodanów. Niedobór objawia się zwykle problemami sercowo-naczyniowymi.

Witamina B2 – źródłem są przetwory nabiałowe. Również pełni istotną funkcję przy przemianie węglowodanów, a także tłuszczów oraz białek. Jej zaletą jest umiejętność przetwarzania energii zaczerpniętej z pożywienia na energie organizmu. Szczególnie poleca się jej stosowanie osobom z problemem utrzymania wagi. W przypadku, kiedy przemiana materii jest słaba należy zadbać o regularne jej dostarczanie. Uważa się, że największe zapotrzebowanie na nią posiadają kobiety w ciąży, a także osoby narażone na duży wysiłek fizyczny.

Witamina B3 – dostępna m.in. w mięsach, wędlinach, nabiale, roślinach i ziemniakach. Chroni przed bólami głowy, osłabieniem a także apatią. Niezbędna jako jeden z elementów syntezy hormonów płciowych, insuliny, czy toryksyny. Odpowiada za prawidłową pracę mózgu. Niedobór objawia się zmianami skórnymi, wymiotami, czy biegunkami.

Witamina B5 – zapobiega drętwieniom stawów i kończyn. Występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych.

Witamina B6 – źródło to ryby, rośliny, mięso, ziarna zbóż. Niedobór objawia się niekiedy stanami depresyjnymi, choć częściej są to zmiany nastroju, czy niedokrwistość. Nadmiar objawia się zaś zaburzeniami neurologicznymi.

Witamina B7 – znaleźć ją można w podrobach, grzybach, czy warzywach. Przemiana glukozy w pierwszym etapie nie może odbywać się bez jej obecności. Pomaga również stabilizować jej poziom we krwi. Szczególnie ważna dla osób chorych na cukrzycę. Niedobór może powodować stany zapalne oraz bóle mięśni.